Puro silindir şeklinde zerrinlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde duman devamçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak kip, esnek ve sessiz bir strüktürda olmalı, doğru bir aromaya ve düzenli yanmayı sağlamlayacak kenarıcı özelliğe sahip olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunmuş olduğu ülke kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan esbaktir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf berrak katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden strüktürlmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk yol TDK sözlüğünün 1955 seneındaki ağırlıksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde olabildiğince faziletli miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en âlâ purolar olarak nitelendirilseler bile biraşkın mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro mideerken en uyanıklık etmesi gerekilen şey mevsuk bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer mevsuk bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli kaliteli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız zevk yada tat maatteessüf kesinlikle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. bütün saklama ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve mideime hazır alıkoymak mideindir. Basıcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her çağ ülküsel nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet ülküsel puro nem bileğerleri nelerdir az buçuk da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri beyninde mideilen bir puro ülküsel nem bileğerlerinde mideiliyor akseptans edilebilir. Kimine için %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede esasen bu nem bileğerleri bile kimisine için gayet birebir ve mideilebilir en aliyyülâlâ bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem bileğerlerinde purodan zevk almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro midemeyi çok severken farklı bir can bu nem bileğerinin puroya efsus edilen bir kıymetiharbiye bulunduğunu ve asla mideilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile yerindedır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi gereken şey %65 madunı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla alay malay bu %10 luk nem ayrımı beyninde gidip gelmeden cemi aynı nem bileğerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğişlemimi purolarına zarar verebilir. Böyle bir varyasyon yapacaksanız bunu muhtemel evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem bileğerlerinden bahsettiğimize için bu nem bileğerleri neyi bileğişlemtirmektedir diye soracaktır olursanız kısaca söylemek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan hileınan aroma artar, esrar azalır ve mideimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça esrar artar, mideimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde ara vermek istiyorsanız buna çağ ve deneyim ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en âlâ kıymetiharbiye bu ve bu bileğerde midemelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlamlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız madde yaklaşık 6 kamer içinde işlemlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem tevdi üzerine kurulu bu dizge sıcaklıktan özgür olmadığı midein sınırlı bir çağ içinde sıcaklarda nem enseışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu yol bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel evetğunca bir küme alev bileğişlemimi sıfır ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem değeri hazırlamak midein tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu kıymetiharbiye iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri gibi çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek havaı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. Eğer derdiniz faziletli nem olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o çağ farklı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki kez haznesindeki üstteki bir fan katkıı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in sakır sakır ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çhileışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile alay malay yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek midein en âlâ opsiyon olarak karşıtmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem nem ahiz hem nem tevdi özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya temellamıştır. Geceleyin gün yada sezon geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme midein kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde faziletli nem bileğerlerinde çift taraflı çhileışarak çakılı bir nem değeri sağlamlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor midei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve bütün puroların aynı nemde ve henüz sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.